De officiële naam van Zweden is: Konungariket Sverige. De staat Zweden is ontstaan in de middeleeuwen en groeide in de vroegmoderne tijd uit tot grootmacht. Het is het grootste land van het Scandinavisch schiereiland. Zweden is heerlijk rustig en het landschap fascinerend mooi. Zweden kent vele nationale parken. Verder staat het land bekend om het mystieke Noorderlicht. De hoofdstad Stockholm is modern. Zweden biedt voor ieder wat wils.
Welke maatregelen tegen het Corona-virus (COVID-19) in Zweden verplicht zijn, kunt u lezen op de website van Buitenlandse Zaken. Zorg dat u goed voorbereid op reis gaat en hou ook tijdens uw reis de lokale situatie goed in de gaten.
De Zweedse keuken kent veel vis-, wild- en aardappelgerechten. Bekende Zweedse gerechten zijn köttbullar (gehaktballetjes), kräftskiva (rivierkreeftjes), pyttipanna(een eenpansgerecht met aardappelen, uien en vlees), smörgåsbord (een feestmaaltijd met vier gangen), ärtsoppa med pannkakor (erwtensoep met pannenkoekjes) en surströmming (zure haring). Kanelbullar (koeken met kaneel) zijn één van de meest typisch Zweedse koekjes.
Het Zweedse Umeå is in 2014 Culturele Hoofdstad van Europa. Met zijn ligging is Umeå tevens de noordelijkste culturele hoofdstad van Europa. In het Noord-Zweedse Umeå wordt het heel 2014 één groot cultureel feest.
De Zweedse cultuur wordt meestal onder de Scandinavische culturen gevat. De Zweedse taal is een belangrijke cultuurdrager, en ook enkele typische Zweedse tradities zoals midzomer en zogenaamde kräftskivor. Op populair cultureel gebied is Zweden in het buitenland vooral bekend om de kinderboeken, zoals Pippi Langkous en Nils Holgersson, en diverse popgroepen zoals ABBA, Roxette, Europe, The Cardigans en Ace of Base maar ook house-artiesten als Eric Prydz, Avicii en Swedish House Mafia
Op economisch gebied is Zweden vooral bekend om het Zweeds ontwerp, multinationale winkelketens, zoals de IKEA en H&M, en de houtproductie. Aan het begin van de 21e eeuw is het land nog altijd een grote houtproducent. Daarnaast exporteert het ijzererts, staal, elektronica, motorvoertuigen en machines. In september 2003 werd er een referendum gehouden over de invoering van de euro als wettig betaalmiddel. Dit werd door een meerderheid van 62% door het Zweedse volk afgewezen. Inmiddels is veel wetgeving aangepast, zodat de euro gelijkgesteld is met de kroon ten behoeve van de Europese handel met Zweden
Het voltage in Zweden is 230V/50Hz. De stopcontacten zijn geschikt voor stekkers met dikke polen. Een verloopstekker is soms nodig.
De meest tot de verbeelding sprekende dieren in Zweden zijn de vier grote roofdieren die bij ons in Nederland en België niet of nauwelijks bekend zijn - de beer, de lynx, de veelvraat en de wolf. Deze vier worden ook wel de "Big Four of Scandinavia" genoemd. In de provincie Värmland bevindt zich in het plaatsje Råda (bij Hagfors) het roofdierencentrum "Rovdjurscenter The Big Four". Daarnaast kent Zweden de eland en het rendier.
Een typisch gebruik In Zweden is de Fikastund, een moeilijk te vertalen begrip, maar je zou het “koffieuurtje” kunnen noemen. Maar het is niet alleen koffie, er wordt ook bijna altijd iets bij gegeten en dat is vaak iets zoets. Er is een “fika” voor ieder vrij moment.
De meest voorkomende bomen in Zweden zijn dennen, lariksen en sparren. Daarnaast vindt men in het zuiden ook beuken en in het noorden berken. Het noordwesten van Zweden maakt deel uit van Lapland. Gedurende de zomerperiode zijn door het land veel bloemen te vinden, waaronder klaprozen en margrieten. Er zijn veel nationale parken, waaronder het Padjelanta Nationaal Park. Enkele natuurverschijnselen die het land kent zijn de middernachtzon en het noorderlicht. In Zweden kent men het Allemansrätten. Dit houdt in dat men mag gaan en staan in de natuur waar men wil, op voorwaarde dat er geen schade of overlast wordt veroorzaakt en de natuur gerespecteerd wordt.
In Zweden omvatten hotelprijzen extra kosten voor de service. De rekening is niet inclusief fooi; 10 procent fooi is een normaal bedrag. De fooien voor nachtdiensten liggen hoger. Taxibestuurders verwachten rond 10 procent fooi.
In Zweden ligt het gelijkheidsprincipe ten grondslag aan de opbouw van de samenleving. Ieder mens heeft dezelfde rechten en verantwoordelijkheden. Dus ook mensen met een handicap. In Zweden stelt men dat de sociale voorzieningen erop gericht moeten zijn om bij ieder individu de 'innerlijke bronnen te bevrijden en te ontwikkelen'. De maatschappij moet zo ingericht te zijn dat iedereen kan bijdragen aan de ontwikkeling van de maatschappij en dat een ieder volledig kan participeren in de samenleving. Zo zelfstandig mogelijk.
De munteenheid in Zweden is de Zweedse Krona (SEK). Koers: 10 SEK = € 1.03 (januari 2011). Het gemiddelde prijsniveau van het land is hoog in vergelijking met Nederland.
Zweden bestaat voor ongeveer de helft uit bossen en dan vooral dennen, sparren en lariksen. Deze bossen komen met name voor in het noorden. Het zuiden is vlakker en vertoont meer reliëf. Daarnaast kent Zweden veel meren. De twee grootste meren zijn het Vättermeer en het Vänermeer, beide gelegen in het zuiden. De berg Kebnekaise is 2114 meter hoog en daarmee het hoogste punt van Zweden. Zweden vormt samen met Noorwegen, Finland en Denemarken de Scandinavische landengroep. De oostkust van Zweden grenst aan de Botnische Golf en het zuidoosten en zuiden grenzen aan de Oostzee. In het zuidwesten grenst Zweden aan Skagerrak en het Kattegat. Voorts behoren tot Zweden de eilanden Öland en Gotland, gelegen in de Oostzee.
De gezondheidszorg in Zweden is van goede kwaliteit. Huisartsen met een eigen praktijk zijn in Zweden schaars, maar in plaats daarvan kan men terecht bij een lokaal medisch centrum, waar Zweden er gemiddeld zo´n duizend van heeft. Geen vaccinaties verplicht. Aangeraden worden vaccinaties tegen teken-encefalitis, wanneer men langer dan 4 weken door de natuur van Zweden gaat wandelen of kamperen in de maanden maart tot en met november. Het kraanwater in Zweden is drinkbaar.
Voor Zweden heeft u een geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart nodig. N.a.v. de Schengenovereenkomst is er in principe geen paspoortcontrole.
De hoofdstad van Zweden is Stockholm, dit is tevens de grootste stad van Zweden.
Als u uw hond of kat wilt meenemen naar Zweden moet de hond of kat geregistreerd staan en een duidelijk leesbare tatoeage of microchip dragen. Bij gebruik van een chip is het van belang dat deze chip voldoet aan de ISO-normen, in verband met het aflezen van deze codes bij de grensovergangen. Bovendien moeten de inentingspapieren van de huisdieren bij de grens getoond kunnen worden. Het dier moet voor vertrek ingeënt worden tegen rabiës, bij een erkende dierenarts en met een internationaal erkend vaccin. De inenting moet ten minste 3 maanden oud zijn. U moet een bewijs hebben dat het dier is ontwormd van de Echinococcus spp-worm. Deze test moet binnen 10 dagen voor vertrek bij de dierenarts worden uitgevoerd.
In Zweden bieden de meeste luchthavens, treinstations, openbare bibliotheken en hotels toegang tot het Internet aan. In de meeste steden zijn er ook internetcafés.
Zweden telt 9.801.616 (2015) inwoners. Naast Zweden wonen er al lange tijd Samen, Noren en Finnen in het land.
Kamperen in Zweden staat garant voor rust, ruimte en natuur. Hoe verder van de kust hoe rustiger en kleinschaliger de campings zijn. Bij veel campings kunt u ook overnachten in een vakantiehuis, stuga of in een ingerichte tent. The National Swedish Campsite Association, heeft bijna meer dan 500 camping resorts, die gezamenlijk meer dan 75000 camping plaatsen en 9000 stugas (Zweedse hutten) aanbieden.Veel campings in Zweden zijn het hele jaar geopend. Steeds meer mensen ontdekken het ‘winterkamperen’ in Zweden. Skiën vanuit je caravan wordt bijvoorbeeld steeds populairder. In heel Zweden zijn 160 campings die het hele jaar open zijn, waarvan 50 in een skigebied.
Zweden is zeer geschikt voor een vakantie met het hele gezin. Zweedse campings en hotels staan bekend als kindvriendelijk. In het hele land zijn vele activiteiten mogelijk waar u en uw kinderen veel plezier aan zullen beleven.
Zweden kent een gematigd zeeklimaat dat in oostelijke en noordelijke richting geleidelijk overgaat in een landklimaat. De gemiddelde temperaturen zijn in de zuidelijke helft van Zweden niet of nauwelijks lager dan in Nederland. Wel zet het koude seizoen eerder in (september/oktober) en eindigt het later (april/mei). Het warme seizoen (mei-september) kent daarentegen meer zonneschijn door langere dagen, stabielere temperaturen en een geringe luchtvochtigheid. In de hoger gelegen gebieden van het uiterste noorden heerst een poolklimaat met veel sneeuw en regen en vaak extreem lage wintertemperaturen.
De Koster eilanden vormen de meest westelijke punt van Zweden. Aan de kust vind je mooie stranden, in het binnenland weilanden. De eilanden staan vanouds in het teken van de visserij. In de zeventiende eeuw werd er veel kreeft geexporteerd naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
De Zweedse levensfilsofie wordt samen gevat in het woord lagom, dat niet te veel, niet te weinig betekent. Het staat symbool voor het Zweedse karakter van van bescheidenheid en een gebrek aan ego. In ontwerpen komt het tot uiting in de minimalistische stijl, waarin het overbodige wordt weggelaten en het overgeblevene tot in detail wordt uitgewerkt.
Midzomer is een van de belangrijkste feestdagen op de Zweedse kalender. Midzomeravond wordt in Zweden gevierd op de vrijdag die het dichtst bij 21 juni valt. Overal in het land worden meibomen versierd met bladeren en bloemen. De basis van de meiboom is een kruis met grote kransen aan de dwarslat. Als de meiboom versierd is en rechtop staat wordt er in een kring omheen gedanst, meestal onder begeleiding van accordeon- of gitaarmuziek. Enkele van de meest gezonden liedjes zijn: "Små grodorna", "Prästens lilla kråka" en "Vi äro musikanter". De zaterdag erna heet midsommardagen (Midzomerdag).
Zweden heeft een oppervlakte van 449.964 km² en is het grootste land van het Scandinavisch Schiereiland.
Zweden is een Parlementaire Monarchie. Bestuurlijke indeling: 21 Provincies (län). Zweden is aangesloten bij de Noordse Raad en is sinds 1 januari 1995 lid van de Europese Unie.
Bij het bord "datumzon" in Zweden dient u, als u langs de weg wilt parkeren (niet in vakken), op de even dagen aan de oneven kant te parkeren en op de oneven dagen aan de even kant te parkeren. Het is in Zweden verboden om aan de linkerkant van de weg te parkeren.
De overheersende godsdienst in Zweden, en tot het jaar 2000 de staatskerk, is de evangelisch-lutherse Zweedse Kerk. Per eind 2011 was 68,8% van de bevolking (1,2% minder dan een jaar eerder) officieel lid van de staatskerk. Sinds 2000 zijn Zweden bij hun geboorte niet meer automatisch lid van de staatskerk en sinds dat jaar daalt het percentage leden jaarlijks met ruim 1%. Andere christenen zijn rooms-katholieken, orthodox-christenen en baptisten. Daarnaast kent Zweden kleine groepen moslims, Joden en Boeddhisten. Sommige Samen praktiseren het animisme.
Roken is in Zweden niet toegestaan in openbare ruimtes. In restaurants, cafés en bars is roken alleen toegestaan in een afgesloten rookruimte.
De Samen of Sami zijn een van oorsprong nomadisch volk. Ze zijn ook bekend onder de naam Lappen, wat zij zelf als een belediging beschouwen.Het land van de Sami, dat in hun eigen taal Sápmi heet (delen daarvan staan ook bekend als ‘Lapland’), omspant Arctisch Zweden, Noorwegen, Finland en Rusland. De Sami hebben een eigen parlement, het Sameting. In Zweden wonen ongeveer20.000 Sami. Rendieren leveren de Sami melk, vlees en huiden. Het gesproken Samisch kent vele, sterk verschillende, varianten verdeeld over een aantal aparte talen. Vanaf de 17e eeuw is de levenswijze van de Samen sterk veranderd. Slechts een klein percentage voert nog een nomadisch bestaan, en dan doorgaans nog slechts een deel van het jaar. De meeste Samen hebben zich als visser, landbouwer of zelfstandige ondernemer gevestigd. Hun leven verschilt tegenwoordig in weinig opzichten van dat van andere Scandinaviërs.
Al ruim 300 jaar heeft Zweden een kuurtraditie met kuuroorden en badhuizen. Het basisprincipe: fysiek en mentaal welzijn in verbondenheid met de natuur. Aan de westkust kunt u tot rust komen in een havsvattenpool (zoutwaterbad) of een varmvattenpool (warmwaterbad). Na de bastu ineemt men een duik in de koude zee, een wak in het ijs of in een koudwaterbad. De Zweedse massage is wereldberoemd. De masseur werkt vrijwel alleen met zijn handen.
In Zweden zijn wintersporten als ijshockey, bandy, innebandy, schaatsen en skiën populair. In de zomer kent het land veel watersport op de meren. Ook is voetbal een populaire sport in Zweden.
Een stuga is een karakteristiek rood huisje. Veel Zweedse stuga's liggen in een bos of aan een meer. Er zijn heel veel stuga's te huur in Zweden.
De officiële taal in Zweden is Zweeds, ruim 90 % van de bevolking spreekt Engels. De Vikingen spraken een gemeenschappelijke Germaanse taal, Oudnoors of Norrön. Zweeds is pas in 2009 formeel de officiële taal van het land gemaakt nadat dit uiteraard feitelijk al langer het geval was. Erkende minderheidstalen zijn het Samisch, het Meänkieli, het Fins, het Jiddish en het Roma.
Het Zweedse taxivervoer is gedereguleerd. Sommige ondernemers hanteren vaste ritprijzen maar dit kan variëren, afhankelijk van de tijd van de dag en of het weekend is. Zweedse taxichauffeurs zijn uiterst bekwaam. Om een taxivergunning te verkrijgen moet de chauffeur zowel goed kunnen rijden als geschikt zijn voor de baan en hij of zij moet aan een aantal medische vereisten voldoen. Luchthaventaxi’s hebben in heel Zweden vaste prijzen. Een taxi bestellen kan via taxi boekingskantoren, bij een taxi standplaats, of u kunt een taxi op straat aanhouden.
Het landnummer van Zweden is +46.
In Zweden is het het gehele jaar net zo laat als in Amsterdam, Brussel, Berlijn en Parijs.
Het landelijk alarmnummer in Zweden is 112.
Op doorgaande wegen in Zweden mag men in de regel 70 of 90 km/h en in enkele gevallen in het midden en noorden ook 120 km/h rijden. Op de autosnelwegen is meestal 120 km/h toegestaan. Op de Zweedse wegen wordt aan de rechterzijde van de weg gereden. Tot 1967 reed men echter links.
Du gamla, Du fria is het volkslied van Zweden. Daarnaast heeft Zweden een en een koninklijk volkslied (Ur svenska hjärtans djup en gång).
Skåne is de meest zuidelijkste en zonnigste regio van Zweden en daarom dé ultieme wandelbestemming. De Skåneleden is een beroemd wandelpad met een lengte van 1.000 kilometer, het bestaat uit vijf uitdagende trajecten met 89 dag-etappes. De routes zijn gemakkelijk te vinden door oranjekleurige wegmarkeringen.
EU-burgers mogen wonen en werken in Zweden zonder werkvergunning. Wie geen EU-paspoort heeft, moet een werkvergunning hebben óf in bezit zijn van een verblijfskaart of verblijfsvergunning.
Argentinië, Aruba,Australië, Bali, Belgie, Bonaire, Brazilië, Bulgarije, Cambodja, Canada, Costa Rica, Cuba, Curacao, Cyprus, Denemarken, Dubai, Duitsland, Egypte, Finland, Florida, Frankrijk, Gambia, Griekenland, Hongarije, Ibiza, Ierland, IJsland,India, Italië, Kaapverdië, Kroatië, Luxemburg, Maleisië, Mallorca, Malta, Mexico, Namibië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Rusland, Schotland, Senegal, Sint-Maarten, Slowakije, Spanje, Suriname, Taiwan, Tanzania, Thailand, Toscane, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Vietnam, Zuid-Afrika, Zweden, Zwitserland