f
A
De Republiek Suriname ligt aan de noordoostkust van Zuid-Amerika. Suriname heeft op het gebied van toerisme heel veel te bieden en u bent van harte welkom. Heeft u zin in avontuur, bent u dol op andere culturen en lekker eten? Zet dan Suriname zeker op uw bucketlist. Suriname is een belevenis.
Bekijken we de architectuur van Suriname, en met name van Paramaribo, dan vallen ons op: een voorkeur voor het bouwen in hout: een veelvuldige toepassing van de kleur wit; een veelal symmetrische indeling; het voorkomen van de drie klassieke orden -Dorisch, Ionisch en Corinthisch; het dakhuis, de zogenaamde Lodewijkstijlen, en een voorliefde voor zuilenportico's en balkons. Er zijn duidelijk invloeden van buiten Suriname in de architectuur te onderkennen en te herkennen. De aanwezigheid van die vreemde invloeden hangt nauw samen met de komst van vreemdelingen naar het land: Spanjaarden. Engelsen, Nederlanders, Duitsers en Fransen.
B
Suriname is het hele jaar uitstekend te bereizen. Het is het er hele jaar warm en vochtig. Het is in Suriname het droogst van februari tot en met half april en van half augustus tot half november.
Suriname kent een groot aantal toeristische plaatsen, onder andere: Paramaribo Stad, Plantages, Jodensavanne, Blakawatra, Brownsberg, Colakreek, Santigron, Jeepsafari, Commewijne, Albina, Marowijne, Nickerie, Brokopondo, Sipaliwini, Coronie, Saramacca, Apetina, Drie tabbetje, Stoelmans eiland, St Laurant, Copename, Moengo, Lelydorp, Langa Tabbetje, Wonotobo, Wageningen, Dam, Afobaka, Zanderij, Groningen, Nieuw Amsterdam, Apoera, Totness, Pelelu tepoe, Benzdorp, Cottica, Koeroeni, Matapi, Meerzorg, Bigiston, Pokigron, Cola kreek, Onverwacht, Matapica, Wanica, Blance Marie, Stondansi, Kabalebo, Djoemoe, Granbori, Anapaike, Palumeu, Kwamalasemoetoe, Amatopo, Tafelberg, Bakhuis, Eilerts de haan gebergte, Orinoco, Oranje gebergte, Granholo, Jaw jaw, Botopasi , Galibi, Raleighvallen, Voltzberg, Awarradam, Arminavallen, Palumeu en Kassikassima.
Bigi Pan is een beschermd natuurreservaat aan de noordwest kust van Suriname. Bigi Pan betekent groot meer. Het is een lagune met kreken, mangroves, moerassen en een eldorado voor vogelliefhebbers, er komen hier maar liefst 120 vogelsoorten voor, o.a. rode ibissen, witte reigers en verschillende soorten spechten en steltlopers. Naast vogels is het gebied ook rijk aan vissen en reptielen. Het gebied staat onder invloed van eb en vloed van de zee en wordt gevoed met zowel zout zeewater als zoet water uit het binnenland. Het natuurgebied is 135.000 hectare groot.
Dit enorm grote meer behoort tot een van de grootste kunstmatige meren ter wereld. Ooit is het aangelegd om de aluminiumfabriek in Paranam van stroom te voorzien. Veel van de oorspronkelijke bewoners hebben moeten wijken voor dit project, maar er wonen nog een aantal Marron bevolkingsgroepen die vaak leven volgens de regels van de natuur.
C
De Centrale Markt in Paramaribo heeft vis in alle soorten maten , kippen en fruit. In de hallen is alles verkrijgbaar van dvd's tot cosmetica, eten, drankjes en nog veel meer. U vindt deze markt aan de Waterkant in Paramaribo.
Dit is een enorm populair recreatiegebied. Het bruine, cola-kleurige water zorgt voor verkoeling. Er zijn wat eetgelegenheden te vinden en er is een glijbaan. Tegen een kleine vergoeding zijn er waterfietsen, zwembanden en waterhangmatten te huur.
Welke maatregelen tegen het Corona-virus (COVID-19) in Suriname verplicht zijn, kunt u lezen op de website van Buitenlandse Zaken. Zorg dat u goed voorbereid op reis gaat en hou ook tijdens uw reis de lokale situatie goed in de gaten.
Suriname kent een rijke culinaire cultuur. De bevolking is afkomstig uit een groot aantal landen, daardoor zijn er in de Surinaamse keuken invloeden van onder andere de Hindoestaanse (India), Creoolse (Afrika), Javaanse (Indonesië), Chinese, Hollandse, Joodsse, Portugese en Indiaanse keuken. Al deze invloeden hebben geleid tot de unieke Surinaamse keuken. Bekende gerechten zijn: pom, roti, snesi foroe, nasi, bami, en moksi meti. Veel voorkomende groenten in de Surinaamse keuken zijn: kousenband, okra en aubergine. Voor pittige gerechten worden vaak Madame Jeanette pepers gebruikt. De keuze in restaurants is het grootst in Paramaribo. Groot voordeel in suriname is dat de keukens zeer hygiënisch zijn, waardoor de kans op een voedselvergiftiging verwaarloosbaar is.
F
De flora en fauna in Suriname is zeer divers. 80 % Van Suriname is met oerwoud bedekt, dit maakt deel uit van het Amazoneregenwoud. Er leven een groot aantal soorten vogels, reptielen en zoogdieren in de bossen en de kuststrook. Op het strand bij Galibi leven bijzondere populaties zeeschildpadden, onder andere de Aitkanti; de Lederschildpad. Verder komen in Suriname onder andere voor de bedreigde en beschermde jaguar, de luiaard, de reuzen miereneter, de kaaiman (o.a. in Bigi Pan, Nickerie), het doodskopaapje, de brulaap, de tapir (o.a. bij Kabalebo) en de rode ibis (vooral in Bigi Pan, Nickerie). . In 2005 werden in Oost-Suriname ongeveer 25 nieuwe diersoorten ontdekt (Nassau- en Lelygebergte). Suriname telt 11 beschermde natuurreservaten, 1 natuurpark en 4 bijzondere beheersgebieden.
G
De munteenheid van Suriname is de Surinaamse Dollar (SRD). Een euro komt ongeveer overeen met 3,50 SRD. Het prijsniveau ligt een stuk lager dan in Nederland. In Nederland kun je geen Surinaamse dollars krijgen.
Reizigers met een Nederlands of Belgisch paspoort hebben een visum of toeristenkaart nodig voor Suriname. Voor het aanvraag van een van beide reisbescheiden moet het paspoort nog minimaal 6 maanden na aankomst in Suriname geldig zijn. Voor reizen vanaf 25 november 2011 werd een toeristenkaart geïntroduceerd voor Nederlandse reizigers. Voordelen zijn minder lange wachttijden en minder procedures voor het invullen van de formulieren. Bovendien is het goedkoper dat het visum, de toeristenkaart kost namelijk €20,- of 25 USD. De toeristenkaart is geldig tot 90 dagen na binnenkomst en kan eenmalig gebruikt worden.
H
De hoofdstad van Suriname is Paramaribo, het kloppende hart van Suriname.
I
De bevolkingsdichtheid is veel geringer dan in Nederland: er wonen ongeveer 500.000 mensen in Suriname. De meeste van de inwoners wonen in het noorden van het land, in de districten Paramaribo, Wanica en Nickerie. Het dunstbevolkte district is Sipaliwini, dat het grootste deel van het binnenland omvat. Alle culturen leven hier ontspannen naast elkaar, het groostste deel van de bevolking bestaat uit: Hindoestanen, Creolen, Marrons, Javanen en Chinezen.
J
Deze brug maakt de oversteek mogelijk van het district Commewijne naar Paramaribo. De brug is vernoemd naar de gelijknamige president. Sinds 2000 loopt de brug over de Surinamerivier. De brug is niet toegankelijk voor voetgangers.
K
Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat. Tijdens de regentijd is de gemiddelde temperatuur 27,3 graden, terwijl die tijdens de droge tijd oploopt naar 32 graden Celsius. In september is het in Suriname gemiddeld 2 graden warmer dan de rest van het jaar en het koelst is het in de maanden van februari tot en met april. De noord oost passaat wind zorgt dan voor afkoeling in het kustgebied. Door de hoge gemiddelde luchtvochtigheid, ( overdag 80% en 's nachts 95% ) en de wind die voor veel afkoeling zorgt, voelt het minder warm aan, dan bijvoorbeeld in Nederland bij een zelfde temperatuur. De kleine regentijd loopt van begin december tot begin februari. De kleine droge tijd van begin februari tot eind april. De grote regentijd loopt van eind april tot half augustus. De grote droge tijd van half augustus tot begin december. De regenbuien zijn bijna altijd maar van korte uur in Suriname.
M
Het motto van Suriname is Justitia - Pietas - Fides (gerechtigheid, vroomheid, vertrouwen).
O
Er is in Suriname leerplicht voor kinderen tussen 7 en 12 jaar, 93% van de totale bevolking kan lezen en schrijven. Schoolkinderen dragen een uniform; een spijkerbroek en een groen-wit geruite blouse. Kinderen die de middelbare school bezoeken dragen een polo in de kleur van hun school. Verhoging van het slagingspercentage, kwaliteitsverbetering en kwaliteitsbewaking en het bevorderen van gezonde wedijver tussen scholen zijn belangrijke pijlers van het onderwijsbeleid.
Suriname bestaat grotendeels uit natuur. Een reis naar Suriname is dan ook niet compleet zonder "het bos in te gaan", zoals ze in Suriname zeggen. U kunt hier een geweldige jungle-ervaring van de Amazone hebben, zeker ook in combinatie met de dorpen van de Marraons en de inheemse bevolking.
De oppervlakte van Suriname is 163.820 km², dat is vier keer zo groot als Nederland. Suriname heeft een kustlijn van 386 km.
R
Deze beroemde watervallen en stroomversnellingen in Suriname liggen nabij het natuurgebied aan de Coppenamerivier. Doordat het er nog ongerept is, komen er veel verschillende dieren en bijzondere planten voor. Zo leven er in dit gebied wel acht verschillende apensoorten. Ook voor vogelspotters is dit een paradijs.
Suriname is naar staatsvorm een presidentiële republiek en naar regeringsvorm een parlementaire democratie. Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk. Suriname heeft een éénkamerparlement, De Nationale Assemblée (DNA), welke 51 zetels telt en rechtstreeks gekozen wordt voor een termijn van vijf jaar. De regering bestaat uit de president, de vicepresident en de ministers. De president en vicepresident worden gekozen door De Nationale Assemblée. Suriname is onderverdeeld in tien districten, die elk weer onderverdeeld zijn in ressorten. De tien districten zijn: Brokopondo, Commewijne, Coronie, Marowijne, Nickerie, Para, Paramaribo, Saramacca, Sipaliwini, en Wanica.
De grootste religie in Suriname is het Christendom (40,7 % van de bevolking), daarna volgen het hindoeisme (19,9 %), de islam (13,5 %) en traditionele religies (5,8 %).
Het rookbeleid in Suriname is streng. Er is een wet die een algeheel rookverbod oplegt voor roken in het openbaar in heel Suriname. Bij overtreding worden zware sancties uitgedeeld, tot gevangenisstraf aan toe. Verder is tabaksreclame verboden in Suriname.
S
Het doel van de Suriname Hospitality and Tourism Association (SHATA) is werken aan het verder ontwikkelen van de duurzaamheid van de toerisme sector in Suriname. Onlangs tekenden SHATA en ANVR een Memorandum of Understanding (MOU) om samen het toerisme in Suriname op duurzame wijze te ontwikkelen.
T
In Suriname worden twintig talen gesproken. De meeste Surinamers zijn meertalig. Bijna iedereen in Suriname spreekt Nederlands en Surinaams (Sranantongo). De basis voor Sranantongo is Engels. Mi lobi yu = Ik hou van je, no spang = maak je niet druk, te tamara = tot morgen, fawaka = hoe gaat het?; is het antwoord boeng dan zit het goed.
V
Suriname bezit 1178 km aan verharde wegen en 3352 km aan onverharde wegen (1996). Tussen het uiterste oosten en het uiterste westen van het land ligt de Oost-Westverbinding. Er wordt in Suriname links gereden.
De Surinaamse vlag bestaat uit vijf horizontale balken, twee groene, twee witte en een dikke rode balk in het midden. In het midden staat een vijfpuntige ster. De eenheid van de verschillende etnische groepen worden gesymboliseerd door de ster. De ster heeft vijf punten die de vijf grootste etnische groepen van het land moeten voorstellen: de Indianen, Creolen, Hindoestanen, Chinezen en de Europeanen. De gele (gouden) kleur van de ster staat voor een gouden toekomst. De rode balk staat voor de liefde voor het vaderland, de groene balken staan voor hoop en vruchtbaarheid en de witte voor vrede, gerechtigheid en vrijheid.
De nationale luchthaven is Johan Adolf Pengel International Airport bij Zanderij, 40 km ten zuiden van Paramaribo. Naast dit vliegveld zijn er nog vier andere vliegvelden met verharde landingsstrips en 41 vliegvelden met onverharde landingsstrips. De vliegreis van Schiphol naar Suriname duurt ongeveer 9 uur.
Elke zondagochtend is het op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo een komen en gaan van Surinaamse mannen met hun vogeltjes. Dit bijzondere tafereel is een wedstrijd welk vogeltje het mooist kan fluiten. Een jury houdt dit zorgvuldig bij. De meest voorkomende vogels zijn hier twatwa's, zwarte picolets of gelebeks.
A
De Waterkant is een van de belangrijkste en beroemdste straten van Paramaribo. De Waterkant loopt van het Onafhankelijkheidsplein evenwijdig aan het water op de linkeroever van de Surinamerivier tot voorbij de Cnetrale Markt. De straat is met kleine kiosken, eetkraampjes, banken en bomen een populaire bestemming voor flaneerders en toeristen.
Argentinië, Aruba,Australië, Bali, Belgie, Bonaire, Brazilië, Bulgarije, Cambodja, Canada, Costa Rica, Cuba, Curacao, Cyprus, Denemarken, Dubai, Duitsland, Egypte, Finland, Florida, Frankrijk, Gambia, Griekenland, Hongarije, Ibiza, Ierland, IJsland,India, Italië, Kaapverdië, Kroatië, Luxemburg, Maleisië, Mallorca, Malta, Mexico, Namibië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Schotland, Senegal, Sint-Maarten, Slowakije, Spanje, Suriname, Taiwan, Tanzania, Thailand, Toscane, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Vietnam, Zuid-Afrika, Zweden, Zwitserland