Stilteretraite en Spirituele Reizen Spanje
Vlucht24.nl TIP!
Casa El Corchito AANBIEDING!
Finca la Mota, Costa del Sol (Ma.)
Casa La Olla, landhuis 30 m van Malaga
Penthouse el Vicario, Marbella
Vakantiehuizen met privé zwembad Andalusië
Camping & Bungalowpark Isabena Spaanse Pyreneeën
Vakantiewoningen, Costa Blanca Zuid
Allerbeste restaurants in Spanje
Almeria Culinaire hoofdstad 2019
Beste restaurants van Barcelona
Dona Francisquita, Torremolinos
Eten en drinken op de Balearen
Recept Rabo del Torro (stierenstaart)
De naam Spanje (Spaans: España) is afgeleid van de Latijnse naam Hispania. Spanje is een gevarieerd land, zowel wat betreft het landschap, als de bezienswaardigheden en accommodaties. Gaat u liever naar een Camping in Spanje of naar een Vakantiehuis in Spanje?
Catalonië is een kleine, maar heel verscheiden regio. Er is niet alleen meer dan duizend jaar geschiedenis, maar ook avant-garde kunst en culinair. genot. In Catalonië staan negen verschillende plekken op de werelderfgoedlijst van UNESCO en meerdere culturele festivals en tradities zijn wereldwijd bekend. In deze streek gaan Romeins en middeleeuws erfgoed hand in hand met hedendaagse architectuur en oude ambachten met trendy shops en luxe hotels.
Welke maatregelen tegen het Corona-virus (COVID-19) in Spanje verplicht zijn, kunt u lezen op de website van Buitenlandse Zaken. Zorg dat u goed voorbereid op reis gaat en hou ook tijdens uw reis de lokale situatie goed in de gaten.
De Spaanse keuken is heel gevarieerd en kent veel regionale verschillen. Typische Spaanse producten zijn de wijnen en cava’s, worsten waaronder chorizo, jamón serrano of jamón ibérico (Iberische ham), kazen, peulvruchten, rijst, mediterraanse groenten en veel verschillende zoetigheden. Op La Palma heeft men de specialiteit morcilla, plakken bloedworst verrijkt met amandelen en rozijnen. De meest bekende gerechten zijn de Spaanse tortilla, churros, paella, tapas, gazpacho, stoofpotten (cocidos) en calamares a la romana (gefrituurde inktvis). Na Japanners zijn Spanjaarden de grootste visconsumenten ter wereld. Typisch Spaanse drankjes zijn sangria, horchata en clara (bier gemengd met licht zoete frisdrank). De naam sherry is afkomstig van de Andalusische stad Jerez de la Frontera. Criadillas zijn stierentestikels, over het algemeen voorzien van een laagje bloem en gefrituurd. Tenerife heeft maar liefst 6 Michelinrestaurants. In heel Spanje is het aantal restaurants met een of meerdere Michelinsterren 182.
Spanje is vooral een mozaïek van culturen. Cultureel toerisme is een alternatief voor zon- en strandtoerisme, gezien de rijkdom en kwaliteit van de musea, monumenten, feesten en tradities, als van de diverse cultuurtentoonstellingen en –uitingen. Spanje heeft tevens het grootste aantal Werelderfgoed van de UNESCO. In 2018 herdenkt de stad Sevilla de geboorte van een van haar bekendste kunstschilders, Bartolome Esteban Murillo, tot maart 2019 zijn er vele culturele activiteiten gepland.
Het toerisme is enorm belangrijk voor de Spaanse economie. Net als in veel Europese landen kampt Spanje op het moment met een hoge werkeloosheid en een tekort op de handelsbalans. In de landbouw worden hoofdzakelijk graan, groenten, citrusvruchten en wijn verbouwd. Even belangrijk voor de export is de visserij. De industrie (metaal, machines, auto's, landbouwproducten, chemie) draagt voor eenderde bij aan het BNP, de dienstensector voor 60%.
Het voltage in Spanje is 230 volt. Je hebt geen verloopstekker nodig. Stopcontacten hebben twee ronde gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn.
In Spanje leven verschillende diersoorten uit Europa, Afrika en het Middellandse-Zeegebied. De meest bekende zoogdieren zijn onder andere de wolf, vos, bergkat, lynx, het hert en de berggeit. Wat vogels betreft vormt Spanje een belangrijke trekroute voor trekvogels die heen en weer reizen tussen Europa en Afrika. De meest voorkomende vogels zijn eenden, flamingo's, reigers, kraanvogels en grote trappen, alsook een groot aantal roofvogels, zoals adelaars, lammergieren, gieren, valken, uilen en haviken. Vissoorten zijn er in overvloed.
De klimatologische verscheidenheid zorgt voor twee zeer verschillende vegetatievormen. Aan de ene kant vinden we in het Cantabrische gebied een uitbundige vegetatie met uitgestrekte bossen die bestaan uit bladverliezende bomen. . De tweede grote vegetatiezone in Spanje wordt bepaald door een droog zomerklimaat die kan worden onderverdeeld in twee vegetatiegroepen: die van de centrale hoogvlakte, la Meseta, en het Iberische laagland aan de ene kant, en aan de andere kant het Spaans Middellandse-Zeegebied. Spanje herbergt meer dan 8000 vegetatiesoorten.
Servicio oftewel bedieningsgeld is vaak inbegrepen op de hotel- of restaurantrekening. Soms rekent men in Spanje een klein bedrag voor het couvert. Een fooi van 5% is gebruikelijk.
Fuerteventura is het op een na grootste Canarische Eiland. De prachtige witte zandstranden van Fuerteventura trekken jaarlijks veel toeristen uit alle windstreken. Een aangename en constante bries draagt bij aan een heerlijk klimaat op dit zonnige eiland. Fuerteventura is ook een aangename winterbestemming. Het eiland heeft maar liefst 150 kilometer aan strand, het grootste strand is Playa de Cofete dat twaald kilometer is. Voor gezinnen met kinderen zijn de plaatsen Jandia en Costa Calma ideaal, omdat hier het strand geleidelijk in de zee afloopt en de branding rustig is. Isla de Lobos is een klein eilandje voor de kust van Fuerteventura, het is een natuurpark en een oase van rust waar unieke planten en vogels te bewonderen zijn. Fuerteventura is ook de hotspot, met name Corralejo, voor watersporters. Surfers en kitesurfers kunnen er door een vrijwel constante passaatwind hun hart ophalen. Fuerteventura wordt wel het Hawaii van Europa genoemd. Daarnaast is het eiland ook zeer geschikt voor wielrenners.
In Spanje gebruikt men sinds 1 januari 2002 de euro, deze verving de peseta. In elk dorp en in elke stad zijn voldoende pinmogelijkheden. Creditcards worden in de meeste restaurants, tankstations en winkels geaccepteerd. Binnen- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vanuit een EU-land vrij worden ingevoerd.
Spanje beslaat 80 % van het Iberisch Schiereiland. Het landschap van Spanje bestaat voornamelijk uit plateaus, zoals de Spaanse Hoogvlakte, en bergketens zoals de Pyreneeën en de Sierra Nevada. De belangrijkste rivieren van het land zijn de Taag, de Ebro, de Duero, de Guadiana en de Guadalquivir. Tot Spanje horen ook de eilandengroep Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Spaanse exclaves in Noord-Afrika. De hoogste berg van heel Spanje is de Pico del Teide op het Canarische eiland Tenerife.
De kwaliteit van de gezondheidszorg in Spanje is zeer goed. Alle openbare ziekenhuizen zijn 24 uur per dag bereikbaar voor spoedgevallen. In elk gebied in Spanje met een eigen bestuur (autonomía) is ten minste een groot openbaar ziekenhuis. Apotheken zijn overal te vinden, in het weekeinde worden er wisseldiensten gedraaid. Let op teken tijdens wandelen of kamperen, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Je verkleint de kans op een tekenbeet door bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren. Het leidingwater is licht gechloreerd en is veilig drinkbaar. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kun je voorkomen door water uit flessen te drinken. Er zjn geen verplichte inentingen voor Spanje noodzakelijk.
Gibraltar is een Brits overzees gebied aan het zuidelijke eind van het Iberisch schiereiland, het heeft een noordelijke grens met Spanje. Skywalk Gibraltar is een uitkijkplatform op 340 meter boven zeeniveau. De Skywalk biedt uitzicht over drie landen, u ziet zowel Europa als Afrika liggen.
Voor Spanje heb je een geldig paspoort of een geldige Nederlandse/ Belgische identiteitskaart nodig. Een visum is niet vereist. Vanaf 26 juni 2012 hebben alle kinderen een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is vanaf die datum niet meer geldig. Het Nederlandse kentekenbewijs en groene kaar worden erkend. Op een fietsendrager of aanhangwagen met een witte kentekenplaat moet een NL-sticker zijn aangebracht.
De hoofdstad van Spanje is Madrid, een stad met meer dan 3 miljoen inwoners gelegen in het midden van het land. Madrid is tevens de grootste stad van Spanje.
Sinds 3 juli 2004 gelden er nieuwe regels voor mensen die hun hond of kat mee willen nemen op vakantie naar Spanje, je hebt nu een EU-paspoort voor dieren nodig. Dit paspoort wordt afgegeven door de dierenarts als het dier een identificatiechip- of tatoeage heeft, dit identificatienummer vermeld is in het paspoort en als het paspoort vermeldt dat het dier geldige inentingen heeft tegen rabiës.
Breedband internet is in Spanje op grote schaal beschikbaar. Veel hotels, restaurants en bars bieden gratis internettoegang (vaak draadloos) voor hun gasten.
Spanje telt 48.146.134 (2015) inwoners. Het land is naar West-Europese maatstaven nog altijd dunbevolkt (bevolkingsdichtheid: 85,8/km²), en de bevolking is zeer ongelijkmatig verdeeld. De dichtstbevolkte gebieden vindt men aan de verschillende kusten en in de regio van Madrid. Op dit moment onderscheidt men de volgende bevolkingsgroepen: Castilianen (72,3 %), Catalanen (18 %), Galiciërs (6 %), Basken (1,5 %), zigeuners (gitanos; 1,3 %).
De kindvriendelijkheid ligt in Spanje op een hoog niveau, bijna overal is men berekend op kinderen.
Dankzij de invloeden van de Middellandse Zee en de hoogteverschillen die op het Iberisch schiereiland voorkomen zit er vrij veel variatie in het klimaat van Spanje. Spanje telt 4 seizoenen: winter in december, januari en februari, lente in maart, april en mei, zomer in juni, juli en augustus, herfst in september, oktober en november. De Canarische eilanden hebben een subtropisch klimaat en hebben in principe het hele jaar door heerlijk weer.
Spanje beschikt over een zeer uitgebreid museumnetwerk verspreid over het hele land. Spanje bezit meer dan 3000 musea en museumcollecties. Het meest bekende museum is het Pradomuseum. De toegang tot veel Spaanse musea is gratis en voor degene die niet gratis zijn, gelden kortingen voor studenten, bejaarden en burgers uit de Europese Unie. Het is handig om van tevoren tickets online te kopen, zoals voor het Alhambra Spanje tickets kopen welhaast noodzakelijk is om een lange wachttijd te voorkomen.
De Spaanse mode komt vooral tot uitdrukking tijdens de Mercedes-Benz Fashion Week Madrid, die ieder jaar weer de meest avant-gardistische creaties van de nationale modescène bijeenbrengt. Bekende Spaanse modeontwerpers zijn: Jesús del Pozo, Adolfo Domínguez, Roberto Verino, Hannibal Laguna, Paco Rabanne en Pedro del Hierro.
Op 12 oktober wordt in Spanje de nationale feestdag gevierd, de Día de la Raza, de dag waarop Christoffel Columbus Amerikaontdekte.
Spanje heeft 14 nationale parken, hier worden de ecosystemen beschermd en gelden gedragsregels voor bezoekers, zo is bijvoorbeeld het plukken van bloemen en planten én het voeren van wilde dieren verboden. Enke natipnale parken in Spanje: Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (Catalonië), Nationaal park Timanfaya (Canarische Eilanden) en Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici is een nationaal park in de provincie Lerida in Spanje.
Sinds de invoering in 1901 hebben zeven Spanjaarden een Nobelprijs gewonnen, vijf van hen in de categorie Literatuur en twee in de Geneeskunde: de toneelschrijver José Echegaray (1904), Santiago Ramón y Cajal de Nobelprijs voor Geneeskunde (1906), de toneelschrijver Jacinto Benavente (1922), de schrijver Juan Ramón Jiménez (1956), Severo Ochoa voor Fysiologie en Geneeskunde (1959), de dichter Vicente Aleixandre (1977) en de schrijver Camilo José Cela (1989).
Spanje kent leerplicht voor kinderen tussen 6 en 14 jaar. In deze periode volgen de scholieren het gemeenschappelijk onderwijsprogramma, de 'Educacion General Basica' (EGB). Met uitzondering van opleidingen aan een universiteit is het volgen van openbaar onderwijs op alle niveaus vrijwel kosteloos. Een derde van het aantal leerlingen gaat naar privé-scholen die in handen zijn van particulieren of religieuzen. De Educación de Distancia", zorgt ervoor dat steeds meer mensen ook op latere leeftijd gebruik kunnen maken van het onderwijssysteem, dat geldt voor lager tot en met universitair onderwijs. Het wetenschappelijk en cultureel onderzoek wordt vertegenwoordigd door de Hoge Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek, een rijksinstelling.
Het busnet in Spanje verbindt vrijwel alle plaatsen met elkaar. Het treinverkeer van Spanje is in handen van het staatsbedrijf RENFE. Het spoorwegnet in Spanje verbindt de steden en grote plaatsen. De AVE is de Spaanse hogesnelheidslijn. De AVE rijdt met een snelheid van 300 km/h van Madrid naar Barcelona, Malaga, Sevilla, Huesca, Valladolid, Valencia en Albacete, en van Ourense naar Santiago de Compostela. Reserveren is verplicht voor 1e of 2e klasse. Er vertrekken regelmatig veerboten vanuit Spanje (Cadiz) en Portugal (Portimao) naar de Canarische eilanden. Ook tussen de eilanden zelf zijn regelmatige veerdiensten. In totaal beschikken zes Spaanse steden over een metro. De grootste zijn de metro van Barcelona en de metro van Madrid, maar ook Valencia, Palma de Mallorca, Bilbao en, sinds april 2009, Sevilla hebben hun eigen metronetwerk.
De Spaanse siësta is tussen 14:00 en 17:00 uur, veel winkels zijn dan gesloten. In de badplaatsen zijn souvenirwinkels zonder middagpauze geopend tot 22 uur. Op zondag zijn alleen de winkels in badplaatsen en (banket)bakkerswinkels geopend. De markten zijn over het algemeen van 9 tot 14 uur. Banken zijn meestal geopend van maandag t/m vrijdag van 8.30 of 9-14 of 14.30 uur en op zaterdag (niet in de zomer) van 9-13 uur. Postkantoren in steden en toeristencentra zijn open van maandag t/m vrijdag van 8.30-14.30 en van 17-20 of 20.30 uur (soms ook doorlopend) en op zaterdag van 9 of 9.30-13 of 13.30 uur. De meeste tankstations langs de (tol)snelwegen zijn ofwel dag en nacht ofwel van 6-24 uur geopend.
Spanje heeft een oppervlakte van 505.992 km² en is daarmee ongeveer 15 keer groter dan Nederland.
Spanje is een constitutionele parlementaire monarchie. Sinds 1986 is Spanje lid van de Europese Unie. Spanje is opgedeeld in 17 autonome regio's, die verder zijn opgedeeld in provincies. In 1995 verkregen ook de twee Spaanse provincies in Afrika, Ceuta en Melilla, als stadprovincie (Spaans: Ciudades Autónomas) autonomie. De Spaanse overzeese gebieden maken deel uit van de Europese Unie, de eurozone en het Schengengebied; er is wel een grenscontrole tussen Ceuta en Melilla en de rest van het Schengengebied. In 1982 werd Spanje werd lid van de NAVO.
In sommige gevallen kan er in Spanje een verkeersbord staan waarop staat 1-15 en 16-30. Hiermee wordt bedoeld dat men in de dag van de maand die binnen de getallen op het bord vallen, aan die kant van het bord mag parkeren.
Postzegels (sellos) zijn verkrijgbaar bij postkantoren en tabakszaken. Op de postzegels dienen altijd de woorden "correos" en "España" vermeld te staan.
Spanje hoort nog steeds tot de goedkopere landen in Europa, wel is het prijspeil op het moment behoorlijk aan het stijgen.
Spanje is traditioneel een katholiek land, de dominante religie in Spanje is het katholicisme. Volgens een volkstelling van 2010 is 70,5% van de bevolking katholiek. 0,2% is protestant, 2,3% is islamitisch, 0,4% heeft een andere religie en 26,6% is areligieus.De heiligen Jakobus de Meerdere, Johannes van Avila en Theresia van Ávila zijn de beschermheiligen van Spanje.
Roken is niet toegestaan in openbare ruimtes, zoals bars, restaurants, hotels en theaters, en in wachtruimtes voor het openbaar vervoer.
Semana Santa is in Spanje de naam voor de Goede Week, de week voor Pasen. Vooral in Sevilla zijn tijdens deze week vele processies, georganiseerd door de hermandad Cofradia (katholieke broederschappen). Een processie bestaat uit verschillende paso's, Passietaferelen. De paso’s zijn enorme tafelvormige constructies (een plateau met poten) waarop een Mariabeeld (de Virgen) of een scène uit het lijden van Christus is geplaatst. De meeste beelden worden aangekleed met goudgeborduurde kostuums. Daarnaast hebben ook vele dorpen en kleinere steden hun eigen tradities, vaak met elk hun eigen bijzonderheden. De processies in Málaga onderscheiden zich door hun afwijkende paso's, daar Trónos genaamd, die veel groter zijn dan elders en door honderdvijftig Hombres del trono gedragen moeten worden.
Sevilla is de hoofdstad van de Spaanse autonome regio Andalusië. Het is de belangrijkste stad van Zuid-Spanje op het gebied van cultuur, politiek, economie en kunst. Sevilla is ook een bruisende studentenstad met kleine straatjes met vele winkeltjes en restaurants. Bezienswaardigheden zijn onder andere het Alcazar, het Maria Luisa Park en de Kathedraal. De Sevillaanse wijk Triana wordt beschouwd als de geboorteplaats van de Spaanse dans- en muziekstijl flamenco. De stad staat in Spanje ook bekend om het niet-officiële, maar zeer afwijkende dialect dat er gesproken wordt. Door de uitspraak zijn de “sevillanos” zelfs voor andere Spanjaarden niet altijd te verstaan. Het ANVR-Congres gaat in 2017 plaatsvinden in Sevilla.
Sherry is een Spaanse versterkte wijn. Jerez is de grootste stad van de provincie Cadiz en het hart en hoofd van de Spaanse Sherrystreek. In de vele bodega's rijpt de Sherry minstens twee jaar. Alleen de wijn die binnen de zone de Denominacion de Origen Jerez-Xeres-Sherry wordt verbouwd, mag de naam Sherry dragen. Osborne is het Sherrymerk van El Puerto en hier kunt u van een sherryproeverij genieten in de bekende bodega Osborne. Amontillado is een half-biologisch gerijpte sherry die zich qua smaak tussen de droge palomino fino en de stroperige oloroso bevindt. Hij dankt zijn naam aan de streek Montilla, waar ook Sherry wordt verbouwd, maar die gezien de ligging niet zo genoemd mag worden. Ook een bezoek aan de wijnkelders van Antonio Barbadillo is een bezoek waard.
Het Spaanse stierenvechten stamt al uit de oudheid. Vechtstieren, toros bravos, worden in speciale stierenfokkerijen gefokt. Ondanks vele protesten uit de hele wereld gaat dit Spaanse volksvermaak (fiesta nacional) nog steeds door met alsmaar toenemende bezoekersaantallen. Het stierenvechten is een bedrijfstak waar vele miljoenen euro's mee verdiend worden en waar 170.000 werknemers direct bij betrokken zijn. Op de Canarische Eilanden zijn de corridas verboden, evenals in sommige gemeentes op het vasteland.
De Spaanse stranden strekken zich uit over vele honderden kilometers, daarnaast kun je in Spanje ook vele watersporten beoefenen. De Canarische Eilanden zijn bijvoorbeeld een ideale plek voor surfers, en Mallorca is een prima eiland om te zeilen. Spanje heeft 538 blauwe stranden, dit zijn stranden met het keurmerk de Blauwe Vlag. Dit keurmerk wordt uitgegeven door de oundation for Environmental Education (FEE). Stranden met de Blauwe Vlag zijn schoon, hebben goed zwemwater en zijn veilig.
Naast Spaans (Castiliaans) wordt er in Spanje Catalaans, Baskisch, Aranees en Galicisch gesproken. Het Spaans is de enige officiële nationale taal van Spanje. De overige vier zijn officiële regionale talen.
Het landnummer van Spanje is +34. Er is een 3G-netwerk.
Op het vasteland en op de Balearen is er geen tijdsverschil met Nederland en Belgie. Op de Canarische eilanden is het zowel in de winter als in de zomer 1 uur vroeger.
Het landelijk alarmnummer is 112. De Cuerpo Nacional de Policía (CNP): Rijkspolitie. Heeft een blauw uniform en opereert voornamelijk in steden met meer dan 30.000 inwoners. De Cuerpo de la Guardia Civil (GC): Guardia civil. De uniformen van deze politiebeambten zijn overwegend groen, maar de kleuren kunnen in sommige plaatsen iets afwijken. Vraag bij twijfel altijd om een legitimatiebewijs.
De meeste verkeersregels in Spanje zijn hetzelfde als in Nederland. Naast autosnelwegen (autopistas) en autowegen (Vía reservada para automóviles) komen ook autovías voor, aangegeven met een soortgelijk bord als voor de autosnelweg met daarop de tekst 'autovía'. Deze hebben in principe dezelfde kenmerken en maximumsnelheden als autosnelwegen, maar mogen, tenzij anders aangegeven, ook gebruikt worden door landbouwvoertuigen, fietsen e.d. als er voor hen geen alternatief is. Zij moeten dan wel op de vluchtstrook blijven. Op autosnelwegen en op autovias is de maximumsnelheid 120 k/h, de minimumsnelheid bedraagt 60 km/h. Het is in Spanje verplicht in de auto een gevarendriehoek, een reservewiel en een veiligheidsvest bij u te hebben. In auto's met een Spaans kenteken moeten 2 gevarendriehoeken aanwezig zijn. Let goed op bij het parkeren. In Spanje mogen auto's soms alleen aan een kant van de weg worden geparkeerd. Het is zelfs zo dat er om de 15 dagen van kant gewisseld kan worden. Dit is te lezen op de blauw met rode borden die langs de weg staan. Deze borden zijn genummerd met 1 t/m 15 voor het eerste deel van de maand en 16 t/m 31 voor het tweede deel van de maand. Let op: een heel vreemde verkeersregel in Spanje is dat het in Spanje verboden is voor bestuurders om zwemkleding te dragen achter het stuur.
De gemiddelde vluchttijd van Amsterdam Schiphol naar het Spaanse vasteland bedraagt 2 à 3 uur, het is zo'n 1.400 kilometer. Naar de Canarische Eilanden is de vliegtijd tussen de 4 en 5 uur, de afstand bedraagt ongeveer 3.600 kilometer. Spanje heeft 105 vliegvelden verspreid over het hele land, waarvan 33 ook internationale vluchten uitvoeren.
La Marcha Real (De Koninklijke Mars) is het volkslied van Spanje. In tegenstelling tot de meeste andere volksliederen is er geen officiële tekst bij de muziek. La Marcha Real wordt voor het eerst vermeld in een uit 1761 stammend document, Libro de Ordenanza de los toques militares de la Infantería Española van Manuel de Espinosa, met de titelMarcha Granadera (Grenadiersmars), zonder vermelding van de componist. Daarmee is het een van de oudste volksliederen in Europa.
EU-onderdanen hoeven niet in het bezit te zijn van werkvergunningen. Een verblijfsvergunning voor een verblijf van langer dan drie maanden is echter nog steeds vereist. EU-onderdanen moeten zich voor het aanvragen van een EU-verblijfskaart melden bij het politiestation in de plaats waar zij gaan wonen of werken. Niet EU-onderdanen die in Spanje willen gaan werken, moeten een speciaal werkvisum en een werk- en verblijfsvergunning aanvragen.
Het is niet bij iedereen bekend, maar Spanje heeft maar liefst 34 skigebieden. De Spaanse skigebieden zijn te vinden in de autonome regio's: Asturias, Cantabria, Galicië, Castilla y Leon, La Rioja, Catalunya en Andalucia. Spectaculair is de Sierra Nevada in Granada, hier kunt u skiën met uitzicht op Afrika.
Argentinië, Aruba,Australië, Bali, Belgie, Bonaire, Brazilië, Bulgarije, Cambodja, Canada, Costa Rica, Cuba, Curacao, Cyprus, Denemarken, Dubai, Duitsland, Egypte, Finland, Florida, Frankrijk, Gambia, Griekenland, Hongarije, Ibiza, Ierland, IJsland,India, Italië, Kaapverdië, Kroatië, Luxemburg, Maleisië, Mallorca, Malta, Mexico, Namibië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Rusland, Schotland, Senegal, Sint-Maarten, Slowakije, Spanje, Suriname, Taiwan, Tanzania, Thailand, Toscane, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Vietnam, Zuid-Afrika, Zweden, Zwitserland