Reisorganisaties & Vliegtickets

Gambia Safari

Globefreaks Travel

Lufthansa

Monarch

Thomas Cook AirlinesHotels/ B&B/ Appartementen

Badala Park Hotel

B&B Villa Calliandra

Kombo Beach Hotel

Nemasu Eco-Lodge

Summer Grove Villa

Swiss Boutique Hotel Gambia


Algemene reisinformatie Gambia

Gambia in cijfers

Grensformaliteiten Gambia

Spreekbeurt over Gambia

Vaccinaties Gambia

Visit The Gambia

Volksied van Gambia


Natuur/ Nationale parken Gambia

Abuko Nature Reserve

Bakau Botanische Tuinen

Bao Bolong Wetland Reserve

Bijilo Forest Park

Kachikally Krokodillenpoel

Kiang West National Park

Niumi National Park

River Gambia National Park

Tropisch Bos

Vogels in Gambia


Foto's/ Reisverhalen/ Blogs

Afrikaanse bruiloft

Baardwijk's Worldview

Fotoreis Gambia

Gambia foto's algemeen

Kartong

Machteld The Gambia

North Bank foto's

Onze reiservaringen

Travel with KatBezienswaardigheden Gambia

Albert Markt

Arch 22

Batik Factory

Brikama Craft Market

Fort Bullen

Gunjur Museum

Kunta Kinteh Island (James Island)

Lamin Lodge

Makasutu

Wassu Stone Circles


Plaatsen Gambia

Bakau

Banjul

Brusubi

Fajara

Juffureh

Kololi

Maccarthy Island

Serekunda

Tanji


Restaurants/ Culinair Gambia

De Gambiaanse keuken

El Sol, Mexicaans restaurant, Kololi

Gambiaanse recepten

Gaya Art Cafe, Kololi

Poco Loco, Serekunda

Restaurantgids

The Rainbow

Whisky reviewsVervoer/ Autohuur Gambia

Autohuur Gambia

Civil Aviation Authority

Ferries vanaf Gambia

Fietsen in Gambia

Gambia Public Transport Corporation

Havens van Gambia

Huur een Jeep in Gambia

Jane's BoatsGeschiedenis/ Cultuur Gambia

Afrikaanse Kunst

Gambia land met geschiedenis

Gaya Art Café

Geschiedenis van Gambia

Kunst en cultuur in Gambia

Momodou Ceesay

National Centre for Arts & Culture

Pepe Goma


Uitgaan/ Evenementen

Aquarius

International Roots Festival

Kartong Festival

Oxygen VIP Lounge

Wildcats Night Club

Wow Nightclub
Sport/ Activiteiten Gambia

Big Game vissen in Gambia

Elite Fitness

Golfclubs in Gambia

Fietsen in Gambia

Gambia Tennis Association

Gambiaans Voetbalelftal

Vissen in Gambia

Yoga Garden


Religie Gambia

Christendom in Gambia

Hindoes in West-Afrika

Islam in Gambia

King Fahad Moskee Banjul

Religie in Gambia

Rooms-katholieke kathedraal Banjul

Shabbat in Gambia


Taal/ Onderwijs Gambia

Gambia-Manduar Nursery School

Gambiaans Engels

Mandinka taal

Onderwijs in Gambia

Onderwijs voor Gambia

Sotokoi

Universiteit van Gambia


Muziek in Gambia/

Afrikaanse hip hop

Dembo JobartehZakelijk/ Jobs/ Stage Gambia

Augustus Prom

Global Energy

Studeren en stage in Gambia

Zakendoen in GambiaGezondheidszorg Gambia

Africmed

Bijilo Medical Center

Care for Gambia

De Kraamvogel

Gezondheidszorg in Gambia

Royal Victoria Teaching Hospital

Swedent tandarts


Hulp aan Gambia/ Non-profit

Care for Natural

Dawda Stichting Gambia

Future for Young People

Gambia Experience

Goods 4 Africa

PUMReisplanner Gambia A-Z

A

Algemene reisinformatie Gambia

Gambia wordt ook wel The Smiling Coast of Africa genoemd. De officiële naam is Republiek Gambia (Republic of the Gambia). Gambia heeft de nodige Europese waarden, waardoor het land zich uitstekend leent voor een eerst kennismaking met Afrika. Gambia is een van de kleinste landen van Afrika. Wie het echte leven van de Gambianen wil proeven, moet zeker een uitstapje maken naar het vissersdorp Tanji.

C

Culinair Gambia

In Gambia gebruikt men in de keuken vaak pinda's, couscous, rijst, kip en vis. Domada is een stoofschotel van in pindasaus gestoofd vlees. Chura Gerrte is rijst met pinda's. Een ander geliefd Gambiaans gerecht is Chicken Yassa, gebakken kip met uien. De Gambianen zelf eten vaak met zijn allen uit een grote kom. Als u hiervoor wordt uitgenodigd, zorg dan altijd dat u met uw (gewassen) rechterhand eet.

E

Elektriciteit in Gambia

Het voltage in Gambia is 230 Volt. U heeft een verloopstekker van het type G (adapter Verenigd Koninkrijk) of een wereldstekker nodig.

F

Flora en fauna in Gambia

De diversiteit van Gambia is enorm. Groene wouden in het binnenland, de brede Gambiarivier die uitmondt in de Atlantische Oceaan, mangrovebossen.

Fooi geven in Gambia

Bedieningsgeld wordt in Gambia bijna altijd bij de restaurantrekening opgeteld. Het standaardpercentage aan fooi is ongeveer 7,5 % van de rekening. Een fooi voor kamermeisjes en gidsen wordt zeer op prijs gesteld. Bij taxichauffeurs kunt u het bedrag afronden.

Fotografie in Gambia

Gambia is bij uitstek een paradijs voor natuurfotografen. Vooral vogelliefhebbers komen hier volop aan hun trekken. Vraag altijd toestemming voordat u mensen fotografeert.

G

Geldzaken in Gambia

De nationale munteenheid is de Dalasi (GMD). De West-Afrikaanse CFA-frank (XOF) wordt vaak geaccepteerd. Creditcards zijn vrij ongewoon in Gambia. Verder zijn er slechts enkele geldautomaten, neem daarom altijd voldoende contant geld mee. Geld wisselen kunt u op het vliegveld, in Banjul en bij sommige hotels. De prijs-kwaliteitverhouding in Gambia is uitstekend.

Geografie Gambia

Gambia grenst aan Senegal en de Atlantische Oceaan. Het land bestaat uit een smalle strook langs de Gambia-rivier. Gambia is ongeveer 250 kilometer lang en enkele tientallen kilometers breed. Het landschap is licht glooiend met kleine heuvels. Het hoogste punt van Gambia is ongeveer 40 meter. Dwars door het land loopt de Gambia-rivier. De delta van deze rivier is moerassig met mangrove. Langs de kust liggen diverse zandstranden. In het noorden is een savannelandschap met lange grassen, grote struiken en enkele bomen. Ten zuiden van de Gambia-rivier zien we bossavanne, grasland met groepjes bomen.

Geschiedenis van Gambia

Gambia kent eeen roerige geschiedenis, die getekend is door slavenhandel. James Island, gelegen middenin de Gambiarivier, is een van de bekendste gedenkplaatsen aan die tijd. Op James Island zijn de restanten van een fort te bezichtigen waar de slaven hun laatste dagen op Afrikaans grondgebied doorbrachten.

Gezondheid in Gambia

Voor Gambia is een cholerastempel vereist (stempel in uw paspoort: "cholera not indicated"), verder worden DTP, gele koorts en Hepatitis A vaccinaties aanbevolen. informeer ruim voor uw reis naar Gambia bij de GGD voor het laatste nieuws. Zwem niet in zoet oppervlaktewater, het risico op Bilharzia is aanwezig. In Gambia komen dengue en malaria voor. Neem DEET mee, om de muggen op afstand te houden. Eten bij kaarslicht kan heel romantisch zijn, maar het kan ook zijn dat er geen elektriciteit is of dat deze is uitgevallen (en daarmee de koeling ontbreekt). Wees voorzichtig met rauwe salades. Hoewel het water uit de kraan aan de kust en in de hotels zeer drinkbaar is, verdient het tóch aanbeveling dit niet te gebruiken, de samenstelling ervan wijkt af en reizigersdiarree heeft u zo te pakken. Drink dus geen water uit de kraan en gebruik geen waterijs. de gezondheidszorg in Gambia staat op een laag peil. In de omgeving van de hotels is de mogelijkheid om snel medische hulp te krijgen ruimschoots aanwezig, dit zijn veelal particuliere klinieken die vaak duur zijn.

H

Hoofdstad Gambia

De hoofdstad van Gambia is Banjul.

I

Inwoners van Gambia

Gambiaan (m), Gambiaanse (v).

O

Onderwijs in Gambia

Gambia kent geen leerplicht. Slechts een kwart van de bevolking heeft een school afgemaakt, een veel groter percentage kan lezen en schrijven. Het lagere onderwijs is gratis. Wel moet men betalen voor het verplichte schooluniform. Het middelbaar onderwijs valt uiteen in drie jaar junior secondary school. Daarna kan men nog verder op de senior secondary school. De hogere opleidingen duren gemiddeld vijf jaar. Gambia heeft een universiteit: The University of Gambia in Serrekunda.

Oppervlakte van Gambia

Gambia is 11.295 km² (ruim een kwart van Nederland). Gambia is het kleinste land op het Afrikaanse vasteland.

Overheid/ Staatsvorm in Gambia

Gambia is een republiek met als staatshoofd een president, die tevens regeringsleider is. Gambia is opgedeeld in 6 divisies (divisions of regions) die weer zijn opgedeeld in 37 districten.

R

Religie in Gambia

De overgrote meederheid van de inwoners van Gambia is moslim. Over het algemeen houden de islamitische Gambianen zich er strikt aan om geen alcohol te drinken en geen varkensvlees te eten. Om kwade geesten te verdrijven voert men diverse rituelen uit. Veel mensen dragen bijvoorbeeld een koord met daaraan een soort tasje met daarin een boodschap van de Marabout. Deze Marabout is een soort genezer en helderziende voor Gambianen die ze bezoeken als ze te maken krijgen met ziekte of andere nare zaken. Ook worden er ringen verkocht waar een boodschap van een Marabout ingaat om onheil af te wenden. Gambianen vinden ook niet dat dit bijgeloof hun geloof in Allah ondermijnt. Het gaat gewoon samen. De Jola en sommige Serer zijn vaker christelijk. In bepaalde gebieden zijn animistische rituelen wijdverbreid. Als er een baby wordt geboren smeert men wat bloed uit de navelstreng om de mond, dit zou geluk brengen.

S

Shopping in Gambia

Wilt u echt iets specifieks uit Gambia, dan is een bezoek aan een lokale markt een must. U vindt hier een grote hoeveelheid aan houtsnijwerk, djembé-trommels, maar ook groenten en fruit.

T

Taal in Gambia

In Gambia spreekt men Engels, Mandingo, Wolof en regionale talen. Er leven in Gambia ongeveer 15 verschillende stammen die ca. 30 verschillende talen spreken. U kunt vrijwel overal met Engels terecht.

Taxi

Er zijn in Gambia veel taxi's die u kunt nemen. Er zijn toeristentaxi's en gewone taxi's. De taxikosten in Gambia zijn laag. Toeristentaxi's: dit zijn de groene taxi's die in het toeristengebied rijden. Voor deze taxi's gelden vaste prijzen. Deze prijzen vindt u op de borden bij de taxistandplaats. Uiteraard is het wel mogelijk om af te dingen. Belangrijk is dat u van tevoren een prijs afspreekt en dit aan het eind van de rit betaalt, zo komt u niet voor verrassingen te staan. Gewone taxi's: Dit zijn de gele taxi's. Deze taxi's zijn er voor de lokale bevolking en mogen niet zonder passagiers de toeristengebieden binnen rijden. Deze taxi's kunt u gebruiken buiten de toeristengebieden. Deze taxi's rijden langzaam over de weg, zodat u de mogelijkheid heeft deze aan te houden. Het kan zijn dat u een taxi moet delen. Ook voor deze taxi's geldt dat u van tevoren een prijs afspreekt en dit aan het eind van de rit betaalt.

Telefonie Gambia

Het landnummer van Gambia is +220.Gambia kent geen kengetallen voor plaatsen, zodat aansluitend direct het abonneenummer gedraaid kan worden. In Gambia ziet u nog veel telefoonnummers bestaande uit vijf cijfers, de oude nummers. U kunt ze gebruiken als u er de volgende cijfers voor plaatst: Banjul: 2; Serekunda 3; Bakau en Fajara 4; omgeving Basse 6; omgeving Farafenni en Barra 7. Alle nummers die met 90, 91, 92, en 96 beginnen zijn nummers van mobiele telefoons van Gamcel, de nummers van Africel beginnen (met uitzondering van de reeds toegewezen vaste nummers op de northbank) met 77, beide prepaid. Het netwerk voor mobiele telefonie is de laatste jaren sterk verbeterd.

Tijdsverschil

In Gambia is het 1 uur vroeger dan in Nederland en België. In onze zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het 2 uur vroeger. Gambia kent geen zomertijd.

V

Verkeer in Gambia

Slechts een klein deel van het wegennet in Gambia is verhard. Als u een auto huurt in Gambia, is een vierwielaangedreven auto beslist geen luxe. Pas wel op, want tijdens het natte seizoen zijn de wegen vaak onbegaanbaar. In Gambia geldt een absoluut alcoholverbod in het verkeer. Men rijdt rechts in Gambia. De landcode van het kenteken is: WAG.

Vliegen naar Gambia

Gambia ligt op een kleine zes uur vliegen van Nederland.

W

Weer/ klimaat in Gambia

Het klimaat is subtropisch met een droog en een nat seizoen. De winter is heel aangenaam met overdag maxima temperaturen tussen de 25 en 30 graden, de nachten zijn relatief koel. Maart en april zijn de warmste maanden met temperaturen tot 40 graden. Het natte seizoen loopt van juni tot oktober, met augustus als natste maand. De neerslag valt in hevige buien, deze duren doorgaans niet lang. Gambia is een zonzekere bestemming met dagelijks ruim zeven tot acht uur zon en een heerlijke temperatuur.

^

Argentinië, Aruba,Australië, Bali, Belgie, Bonaire, Brazilië, Bulgarije, Cambodja, Canada, Costa Rica, Cuba, Curacao, Cyprus, Denemarken, Dubai, Duitsland, Egypte, Finland, Florida, Frankrijk, Gambia, Griekenland, Hongarije, Ibiza, Ierland, IJsland,India, Italië, Kaapverdië, Kroatië, Luxemburg, Maleisië, Mallorca, Malta, Mexico, Namibië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Rusland, Schotland, Senegal, Sint-Maarten, Slowakije, Spanje, Suriname, Taiwan, Tanzania, Thailand, Toscane, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Vietnam, Zuid-Afrika, Zweden, Zwitserland