Reisorganisaties & Vliegtickets

Air Caraibes

Air SXM

Caribbean Airlines

Globefreaks Travel

Sint Maarten tickets

Travel PlannersHotels/ B&B

Alicia's Inn

Atrium Resort & Spa

Baker's Suites, Simpson Bay

Horizon View Hotel

Hotel La PLantation

Karibuni Lodge

Princess Heights


Villa`s en appartementen

Beachside Villas

Coral Beach Club

Cupecoy Beach Club

St. Martin Blue

Villas in Paradise
Restaurants Sint Maarten

Bluefin

Dining @ Sint Maarten

La Villa, Grand Case

Lunchdinner

Restaurant La Rosa

Temptation Restaurant

The Ocean Lounge
Algemene informatie

Het weer op St. Maarten

Sint Maarten Jp

Sint Maarten Net

St. Maarten Facebook

St. Maarten Touristbureau

SXM Deals

Trouwen op Sint Maarten

Vergelijking Ned./ Franse deel

Visit St. Maarten


Philipsburg en Marigot

Boardwalk Philipsburg

Fort-Louis

Great Bay Beach

Marigot

Philipsburg Frontstreet

Philipsburg Wiki

St. Maarten Zoo

Yoda Guy Movie Exhibit

Zoutmeer van de Grote Baai


Jobs/ Stage Sint Maarten

Droomstage Sint-Maarten

St. Maarten Medical Center

St. Maarten vacatures

Tempo Caribbean

Stagebureau Sint Maarten

Werk in het buitenland

Werken op Sint MaartenGezondheidszorg Sint Maarten

Caribean Dental Hygiëne SXM

Health Updates

Kinderen en jongeren op Sint Maarten

Landsverordening Volksgezondheid

Louis Constant Fleming MC

St. Maarten Medical Center

Tandartsen Sint MaartenUitgaan/ Evenementen

Buddha Lounge

Evenementen kalender

Red Piano Bar

St. Maarten Carnival

St. Maarten Heineken Regatta

SXM Festival

The Red PianoMakelaars/ Vastgoed

Antilles Realty

Coldwell Banker

Hermes

Indigo Bay Project

Remax St. Maarten

Tendal Real Estate St. Maarten
Bezienswaardigheden

Butterfly Farm Sint-Maarten

Loterie Farm St. Martin

Museum Sint Maarten

Prickly Pear

Seaside Nature Park

Stranden op Sint-Maarten

Tintamarre Island

SSS-Eilanden


Vervoer en autohuur

Princess Juiana Int. Airport

Scooter- en fietsverhuur

Starlite Car Rental

St Maarten Bus

Taxi prijzen op Sint-Maarten

Overheid Sint Maarten

Algemene website St. Maarten

Brandweer St. Maarten

Minister President St. Maarten

Openbaar Ministerie

Politie Sint-Maarten


Shopping Sint Maarten

Blue Mall

Cigar Emporium

Le West Indies

Little Switzerland Sint Maarten

The Scuba Shop


Zakelijk Sint Maarten

Antek IT-solutions

Business License

Kamer van Koophandel

Kantoorhulp op afstand

Windward Island Bank


Duiken/ Activiteiten

American Tennis Academy

Aqua Mania Adventures

Blue Bubbles Watersports

Loterie Farm St. Martin

Rainforest AdventuresReisplanner Sint-maarten A-Z

A

Algemene reisinformatie Sint Maarten

Sint Maarten is een eiland in de Caraibische Zee. De naam is afkomstig van de heilige Maarten. Sint Maarten behoort tot de Kleine Antillen. Sint Maarten is verdeeld in een Frans (Collectivité de Saint-Martin) en een Nederlands (het land Sint Maarten) deel. Er is vrij verkeer tussen beide eilandsdelen. Sint Maarten is de enige plek ter wereld waar Nederland aan Frankrijk grenst. De noordelijke helft van het eiland behoort toe aan Frankrijk en er heerst hier een Mediterrane sfeer. In het zuidelijke deel van Sint Maarten heerst een meer Nederlandse en tegelijkertijd internationale cultuur. Sint Maarten biedt iedereen een droomvakantie, van zonaanbidders tot actieve reizigers. De hagelwitte stranden zijn onovertroffen en voor de culinaire reizigers zijn er maar liefst ruim 400 restaurants.

B

Beste reistijd voor Sint Maarten

Op Sint Maarten is het het hele jaar heerlijk weer. Juli en oktober zijn de warmste, maar ook de vochtigste maanden. Van november tot en met juni is het ook heerlijk warm, maar een stuk minder vochtig.

C

Carnaval Sint Maarten

Het jaarlijkse carnaval, dat in Afrikaans-Caribische stijl wordt gevierd, is een belangrijk feest op Sint Maarten. Dit carnaval wordt zelfs uitbundiger gevierd dan kerstmis. De voorbereidingen van de kostuums worden reeds in november gestart.

Coronamaatregelen op Sint Maarteno

Welke maatregelen tegen het Corona-virus (COVID-19) op Sint Maarten verplicht zijn, kunt u lezen op de website van Buitenlandse Zaken. Zorg dat u goed voorbereid op reis gaat en hou ook tijdens uw reis de lokale situatie goed in de gaten.

Cruises

St. Maarten is een populaire cruisebestemming en heeft een moderne haven waar grote schepen aanmeren die cruisen door het Caribisch gebied. Een cruise is een ideale manier van reizen voor mensen die in korte tijd zoveel mogelijk van het Caribisch gebied willen zien. Op St. Maarten is vooral het taxfree winkelgebied erg in trek onder cruisepassagiers.

Culinair Sint Maarten

De keuken van Sint Maarten heeft Afrikaanse, Indiaanse en Europese invloeden, maar is vooral Creools. Specialiteiten zijn vis en schelpdieren. Het nationale gerecht van Sint Maarten is Callaloo soep. Deze soep wordt bereid met verschillende soorten groenten en vlees, waarbij Callaloo blad het hoofdingrediënt vormt. Ook Rice & Peas is een typisch voorbeeld van een gerecht dat veel op Sint Maarten wordt geserveerd. In plaats van brood eet men vaak Johny Cake, dit is een platte koek gemaakt van boter, bloem en melk dat in olie wordt gebakken. Een lokaal drankje is de guavaberry likeur, dit is een sterk drankje samengesteld uit rum en het sap van guavabessen. Ook uit eten gaan is geen probleem op Sint Maarten; er zijn maar liefst ruim 400 restaurants te vinden op het eiland. In Grand Case kunt u van de Franse Haute cuisine genieten. In sommige restaurants geldt een dresscode; soms is het niet toegestaan in een jeans met een t-shirt of een strandjurkje aan tafel te gaan, informeer bij reservatie naar de dresscode om teleurstellingen te voorkomen. Ontdek het eiland en de gastronomie in een tijdens een food tour. Tijdens een tour bezoekt u meerdere restaurants, terwijl u tegelijkertijd alles leert over de lokale cuisine en geschiedenis. De food tours zijn er in de vorm van een wandeling of roadtrip en worden zowel in groepsverband als prive aangeboden.

Cultuur Sint Maarten

Sint Maarten is een mengeling van Caribische en Europese culturele invloeden.

D

Duiken Sint Maarten

Sint Maarten is ook onder water schitterend. Meestal is er zicht mogelijk tussen de 20 en 35 meter. Populaire duikplaatsen zijn de wrakken bij Great Bay en Cable Reef.

E

Economie van Sint Maarten

Het toerisme is een van de grootste inkomstenbronnen op Sint Maarten.

Eilandhoppen vanaf Sint Maarten

Sint Maarten heeft een gunstige ligging in het Caribisch gebied, waardoor u uitstekend kunt eilandhoppen vanaf Sint Maarten. Ook dagtrips zijn mogelijk naar Anguilla, Saba, St. Barths en St. Eustatius. Philipsburg is een perfect vertrekpunt voor een dagtrip per zeilboot, veerboot, catamaran of jacht naar een van de omliggende eilanden. Saba ligt bijvoorbeeld op slechts 1,5 uur varen en Anguilla zelfs op een half uur. Ook zijn er tal van vluchtmogelijkheden naar diverse eilanden. Niet genoeg tijd? Vanaf de top van de Cole Bay Hill heeft u een geweldig uitzicht over Anguilla en St. Kitts & Nevis.

F

Flora en Fauna Sint Maarten

Het binnenland van St. Maarten is rijk aan groene heuvels met tropische flora en fauna. De 424 meter hoge Pic Paradis is het hoogste punt van het eiland. Na een wandeling naar de top heeft u een prachtig uitzicht over St. Maarten en omliggende eilanden. Op de hellingen van Pic Paradis bevindt zich de Lotterie Farm, waar u deel kunt nemen aan jungletochten, ziplines of een excursie naar de thermale bronnen. het Rainforest Adventure Park heeft de steilste zipline ter wereld. Er komen ongeveer veertig vogelsoorten voor op St. Maarten. De broedplaatsen bevinden zich tussen de mangroves en op rotsachtige eilandjes in het Marine Park. Er zijn relatief veel watervogels en ook de bruine pelikaan komt veel voor. In vogelopvang Parotte Ville in Belvedere vindt u enkele bijzondere exotische vogelsoorten, waaronder zonparkieten, halsbandparkieten en kaketoes. Ook heeft Parotte Ville een botanische tuin, in het bezoekerscentrum kunt u informatie krijgen over de flora en fauna. De zeeschildpad is een bekende eilandbewoner. Bij Simpson Bay Beach (lederschildpadden), Guana Bay en Gibbs Bay (karetschildpadden en groene schildpadden) zijn de meeste nesten te vinden. In het noorden ligt het St. Maarten Nature Reserve, dit bestaat voor een groot deel uit Mangrove. Deze bomen, die half onder water staan, zijn een paradijs voor tropische vogels en leguanen. Voor de kust bevinden zich prachtige koraalriffen.

Forten

Fort Amsterdam: Dit is het oudste fort van St. Maarten (1631) en ligt op een schiereiland in Great Bay. Het was de eerste militaire buitenpost van de Nederlandse Marine in de Cariben. Het diende als strategische versterking tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
Fort Willem: Dit fort werd in 1801 gebouwd door de Engelsen en heette oorspronkelijk Fort Trigge. Inn 1816 werd het fort door de Nederlanders omgedoopt tot Fort Willem. Op de top heeft u een schitterend panorama waar u bij goed weer zelfs de buureilanden St. Barths, St. Eustatius en St. Kitts & Nevis kunt zien liggen.

G

Geldzaken

De Antilliaanse gulden (ANG) is het officiële betaalmiddel op St. Maarten. Op het noordelijke (Franse) deel is de euro het officiële betaalmiddel. De euro wordt op het Nederlandse deel ook veel geaccepteerd. Tevens worden Amerikaanse dollars overal geaccepteerd en kunt u bijna overal met creditcard betalen.

Geografie Sint Maarten

St. Maarten ligt in het Caribisch gebied. Sint Maarten ligt 240 kilometer ten oosten van Puerto Rico, ten oosten van de Dominicaanse Republiek en ten zuiden van Anguilla. St. Maarten behoort tot de Bovenwindse Eilanden.

Gezondheid

Het drinkwater op St. Maarten is schoon en kan overal gedronken worden. Voor St. Maarten zijn geen vaccinaties verplicht of aanbevolen, tenzij u uit een risicogebied voor gele koorts komt, dan is deze vaccinatie verplicht.

Golfen op Sint Maarten

De Mullet Bay Golf Course is de enige golfbaan op Sint Maarten. Deze 18-holes golfbaan (par-71) werd ontworpen door Joseph Lee rondom Simpson Bay Lagoon. Sinds 1990 is er een golfvereniging op St. Maarten met inmiddels meer dan 130 leden.

Grensformaliteiten Sint Maarten

Voor St. maarten heeft u een geldig paspoort nodig, een identiteitskaart volstaat dus niet. Het paspoort moet bij terugkomst in Nederland nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

H

Hoofdstad van Sint Maarten

De hoofdstad van het Nederlandse gedeelte van Sint Maarten is Philipsburg. Philipsburg ligt aan de zuidkust van het eiland. Deze plaats heeft uitstekende restaurants, hippe beachbars en u kunt er belastingvrij winkelen. De twee hoofdstraten zijn Frontstreet en Backstreet. De winkelstraten zijn zeer populair bij cruisepassagiers en andere toeristen. Ook een bezoek waard is de Boardwalk, de wandelboulevard van Great Bay. Het Courthouse is een van de nationale symbolen van St. Maarten. Dit gerechtsgebouw werd gebouwd in 1793 en was de residentie van commandant John Philips, de stichter van Philipsburg. Op het dak van het Courthouse staat een grote ananas. Het St. Maarten Museum geeft een uitstekend beeld van het verleden van het eiland. De houten Methodist Church dateert uit 1851 en heeft opvallende witte luiken voor de ramen en een kleine klokkentoren. Tegenover het St. Maarten Museum vindt u het Guavaberry Emporium, hier kunt u Guavaberry proeven en allerlei producten kopen met guavaberry. Het Pasanggrahan Royal Guisthouse is het voormalige verblijf van de gouverneur en zomerverblijf van Koningin Wilhelmina. Tegenwoordig is het een sfeervolle herberg. Het Walter Plantz plein vindt u aan Down Street. Dit plein wordt omringd door zeven kleurrijke huizen. Op het plein staat verder een grote fontein met palmbomen. Hier treden regelmatig lokale artiesten op. De hoofdplaats van het Franse gedeelte van Sint Maarten is Marigot.

K

Kinderen op Sint Maarten

Sint Maarten is een kindvriendelijk eiland. Met kinderen naar Sint Maarten op vakantie gaan is dan ook een uitstekend idee. In de rustige baaitjes kunnen ook kinderen uitstekend zwemmen. Het Rockland Estate is een eco-park waar van alles te beleven is. Een stoeltjeslift brengt bezoekers naar de top van de Sentry Hill, waar je een schitterend uitzicht hebt over het groene St. Maarten. Echte avonturiers zoeven met de steilste zipline ter wereld, ‘The Flying Dutchman’, naar beneden. Op de boerderij van het Seaside Nature Park wonen dikbuikige varkens, geiten, ezels, kalkoenen, pauwen en paarden in een natuurlijke omgeving. Kinderen kunnen de dieren eten geven en knuffelen. Veel resorts op Sint Maarten bieden speciale activiteiten voor kinderen aan.

Klimaat/ weer Sint Maarten

St. Maarten heeft een tropisch klimaat en het hele jaar schijnt de zon. In de maanden augustus tot en met november valt de meeste regen op St. Maarten, dit zijn echter tropische korte buien die meestal aan het einde van de dag vallen. Op het eiland waait vrijwel altijd een verfrissende passaatwind en de temperatuur is aangenaam, rond de 30 graden. De zeewatertemperatuur varieert van 25 tot 28 graden. Sint Maarten ligt in een gebied dat gevoelig is voor orkanen. In 1995 werd Sint Maarten getroffen door de orkaan Luis. In 2017 is Sint Maarten getroffen door de orkaan Irma, welke veel schade aan de infrastructuur heeft veroorzaakt.

O

Oppervlakte Sint Maarten

De oppervlakte van Sint Maarten is 87 km². De totale lengte van de grens tussen het Nederlandse en het Franse deel van het eiland bedraagt 10 km.

P

Pinel Island

Pinel Island is een lieflijk eilandje aan de noordoostzijde van St. Maarten. Het is een paradijs om te kajakken, suppen, snorkelen en wandelen. Het eiland maakt deel uit van het Marine Park en is vanaf St. Maarten gemakkelijk bereikbaar per ferry, kajak of stand-up surfboard.

R

Regering/ staatsvorm/ overheid Sint Maarten

Het Franse deel van Sint Maarten heeft sinds 2003 zelfbestuur en werd in 2007 een overzeese gemeenschap. Het Nederlandse deel van Sint Maarten vormt sinds 2010 een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden (status aparte).

S

Shopping Sint Maarten

In Frontstreet in Sint Philipsburg zijn vele winkels. Ook kan goed worden geshopt in Marigot, hier zijn leuke Franse boetiekjes.

Sint Maarten Park

St. Maarten park is de grootste dierentuin van de Antillen. U vindt Sint Maarten Park aan Arch Road, in Sint Philipsburg. De dierentuin is elke dag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.

Snorkelen Sint Maarten

Ook voor snorkelen kunt u prima terecht op Sint Maarten. Door de vele riffen die zich vlak voor de kust bevinden is de zee op veel plaatsen ondiep en heel rijk aan koralen en tropische vissen. Mooie snorkelplaatsen rond het eiland zijn Creole Rock, Pinel Island, Baie Rouge, Dawn Beach en Little Bay.

Sport op Sint Maarten

Populaire sporten op Sint Maarten zijn baseball, softbal, boksen, atletiek, voetbal en basketbal. Daarnaast zijn de hanengevechten een bekend fenomeen. Deze oude sport wordt beoefend in onder andere het Franse deel van het eiland, La Savanna, Rambeaud en Grand Case. Hierbij wordt ook gegokt.

Stranden Sint Maarten

Sint Maarten heeft 37 parelwitte zandstranden, elk met een eigen karakter. Het lange Great Bay Beach bij Philipsburg is altijd levendig, de langgerekte baai heeft een parelwit strand, hier kunt u de cruiseschepen zien binnenvaren, aan de rand van Great Bay ligt een populaire duiklocatie: het wrak van het Britse oorlogsschip HMS Proselyte. Dawn Beach is een van de mooiste stranden met een uitgestrekt parelwit zandstrand aan de oostkust van St. Maarten, er ligt hier een prachtig koraalrif vlak voor de kust, hier kunt u gemakkelijk naartoe zwemmen om te snorkelen. Guana Bay Beach is ideaal voor surfers, door de open ligging aan de Atlantische Oceaan zijn de golven hier krachtiger dan op andere stranden, het ligt wat afgelegen, waardoor het hier heerlijk rustig is. Cupecoy Beach heeft steile kliffen en romantische baaitjes. Bij Little Bay Beach kunt u duiken vanaf het strand, de zee is hier kalm en glashelder, dit strand is perfect geschikt voor kinderen, het ligt in een beschutte baai op slechte een paar kilometer van Philipsburg. Bij Maho Beach ligt het grootste resort van Sint Maarten en hier vindt u de populaire Sunset Beach Bar, Maho Beach staat vooral bekend om de spectaculaire vliegtuiglandingen. Simpson Bay heeft zeer uitgestrekte stranden. Kimsha Beach is levendig en heeft veel faciliteiten. Mullet Bay Beac ligt dicht bij de golfbaan. Op Orient Beach is naakt zonnen toegestaan.

T

Taal op Sint Maarten

De officiële taal op het Nederlandse deel van Sint Maarten is Nederlands, De officiële taal op het Franse deel van Sint Maarten is Frans. De voertaal op heel Sint Maarten is Engels. Papiamento wordt door een minderheid gesproken.

Trouwen en huwelijksreizenop Sint Maarten

Wat is er romantischer dan trouwen op een van de parelwitte stranden van Sint Maarten? Het is gemakkelijk te organiseren, begin wel op tijd met de organisatie. Zo dient het verzoek tot een huwelijk op Sint Maarten uiterlijk 14 dagen voor uw trouwdatum te zijn ingediend bij de trouwambtenaar. Informeer tijdig welke documenten vereist zijn. Als u in de Marriage Hall wilt trouwen heeft u minimaal 2 en maximaal 4 getuigen nodig. Als u ergens anders op het eiland wilt trouwen, bijvoorbeeld op het strand, dan heeft u 6 getuigen nodig. Er zijn diverse Wedding Planners op Sint Maarten die uw dag helemaal onvergetelijk kunnen maken. Ook voor huwelijksreizen biedt St. Maarten alles wat een kersvers bruidspaar nodig heeft. Maak bijvoorbeeld een romantische dagtrip naar het onbewoonde Tintamarre met exotische modderbaden of maak een unieke huwelijksduik.

Tijdsverschil

Op St. Maarten is het 's zomers 6 uur en 's winters 5 uur vroeger dan in Nederland.

Vliegen naar Sint Maarten

Op het Nederlandse deel van Sint Maarten bevindt zich Princess Juliana International Airport. Op het Franse deel van Sint Maarten bevindt zich Aérogare de l'Espérance. St. Maarten ligt op zo'n 9 uur vliegen van Nederland. KLM vliegt 3 keer per week rechtstreeks naar St. Maarten, op dinsdag, vrijdag en zondag. Ook TUIfly vliegt op St. Maarten. IATA-code St. Maarten Juliana Airport: SXM.

W

Watersport

St. Maarten is een waar watersportparadijs. Ga kajakken langs de mangroves of maak een toch met een catamaran. De Caribische Zee biedt een eindeloze veelzijdigheid aan exotische vissen en koraalriffen. Met een zicht tussen de 20 en 35 meter is duiken er zeer aangenaam. Populaire duikplekken zijn de wrakken bij Great Bay en Cable Reef. Doordat veel riffen zich vlak voor de kust bevinden is St. Maarten ook een aanrader om te snorkelen. Mooie snorkelplekken zijn Creole Rock, Pinel Island, Baie Rouge, Dawn Beach en Little Bay. St. Maarten is vaak het startpunt van zeilreizen in het Caribisch gebied. De St. Maarten Heineken Regatta is een van de bekendste evenementen van de Cariben, dit vindt jaarlijks plaats in de eerste week van maart. De 38e St. Maarten Heineken Regatta staat van 1 tot en met 4 maart 2018 in het teken van de wederopbouw van het in september door orkaan Irma getroffen eiland. De organisatie heeft zich ten doel gesteld toeristen naar het eiland te trekken die de lokale economie een boost kunnen geven en wil tijdens het event geld inzamelen voor verschillende natuur-, milieu- en humanitaire stichtingen. Skimboarden is een populaire activiteit op de stranden van St. Maarten. Skimboarders surfen in de branding en op de golven op het strand. Deze activiteit speelt zich dus meer af op het strand dan in zee. St. Maarten is geliefd bij skimboarders vanwege perfecte condities.

^

Argentinië, Aruba,Australië, Bali, Belgie, Bonaire, Brazilië, Bulgarije, Cambodja, Canada, Costa Rica, Cuba, Curacao, Cyprus, Denemarken, Dubai, Duitsland, Egypte, Finland, Florida, Frankrijk, Gambia, Griekenland, Hongarije, Ibiza, Ierland, IJsland,India, Italië, Kaapverdië, Kroatië, Luxemburg, Maleisië, Mallorca, Malta, Mexico, Namibië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Schotland, Senegal, Sint-Maarten, Slowakije, Spanje, Suriname, Taiwan, Tanzania, Thailand, Toscane, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Vietnam, Zuid-Afrika, Zweden, Zwitserland